Vertrouw jezelfZelfvertrouwen


In een prettig en zinvol leven is vertrouwen in jezelf onmisbaar. Zonder dit vertrouwen ben je overgeleverd aan anderen en aan je angsten. Je hebt geen regie meer over je leven. Je kunt moeilijk met jezelf opschieten.

Een ontevreden gevoel voedt je stemmingen.


Door je sterk naar anderen te richten, maak je jezelf afhankelijk. En dat belemmert weer je talenten. Je onzekerheid neemt toe en je gaat je geforceerd gedragen. Dat vreet energie en dempt je levensvreugde aanzienlijk.


Eigenwaarde


Als baby beschik je over een maximale eigenwaarde. Dat laat je zien en horen. Later wordt er flink wat van je eigenwaarde afgeknabbeld.


Je wordt gemodelleerd door de opvattingen van anderen, bijvoorbeeld je ouders. Als jongvolwassene kun je beginnen je eigenwaarde op te bouwen en wel zo dat die eigenwaarde bij jou past.


Door waardering neemt je eigenwaarde toe. Vrijheid zorgt ook voor een toename van je eigenwaarde. Door veel en diverse ervaringen op te doen groeit het vertrouwen in jezelf.

Je eigenwaarde groeit mee.

Gandhi:
"Iemand kan alleen je zelfrespect afnemen als jij het hem geeft."


Eigenwaarde verhogen


Wanneer je niet tevreden bent over je gevoel van eigenwaarde, dan zijn de volgende zaken van belang om te weten:


  1. Begin met respect voor jezelf te hebben. Maak je onafhankelijk van anderen.

  2. Heb oog voor anderen en probeer tolerant, vriendelijk en respectvol met anderen om te gaan.

  3. Zorg voor een schoon geweten. Schuldgevoelens blijven knagen. Elimineer ze.

Zelfrespect


Respect voor jezelf ontstaat wanneer je je authentiek gedraagt. Je handelt zoals je echt bent. Zo ontdek je je capaciteiten om met tegenslagen om te gaan. Je gedrag met anderen is ontspannen en positief. Je hebt vertrouwen in jezelf hoe je de zaken aanpakt. Tegenslag is een leermoment en zorgt voor actie.


Open communicatie


In contact met anderen is het belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat een verhaal drie kanten kent: de mijne, de jouwe en dat van hen. Ieder mens creëert zijn eigen werkelijkheid en handelt daar dan ook naar.


Hoe flexibeler je met al die waarheden omgaat, hoe makkelijker je in het leven staat. Starheid en betweterigheid levert je verkramping en oud nieuws. Juist je openheid verrijkt je kennis en wijsheid.


En onthoud


Een gezond geloof in jezelf geeft veiligheid en rust aan jezelf. Alles in je leven is een weerspiegeling van wat jij vindt dat je verdient. Als je van jezelf houdt, heb je geen goedkeuring van anderen nodig.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: