Wie denk je dat je bent?Als je deze vraag aan mensen stelt, beginnen zij meestal hun slechte eigenschappen en hun zwakheden op te noemen. In de praktijk blijken mensen moeite te hebben hun sterke punten en hun goede eigenschappen te noemen. Mensen denken daarbij al snel als arrogant te worden aangezien.


Dat is een aanname en hoeft zeker geen feit te zijn. Wel is het een feit dat zij zich afhankelijk van anderen opstellen. Dat maakt hun onzekerheid alleen maar groter.


Beter is het om het vertrouwen in jezelf op te krikken, zodat dergelijke aannames niet meer aan de orde zijn.


Zelfbeeld


De meeste mensen kiezen er dus voor zich negatief te presenteren en dat is onverstandig. Het beeld, dat je van jezelf hebt, is bepalend voor je functioneren. Dan kun je maar beter beginnen met de positieve zaken te noemen.


Je denkt


Hoe je over jezelf denkt uit zich in wat en hoe je iets zegt, wat je doet, wat je vindt en wat je voelt. Je omgeving is een afspiegeling van je innerlijke wereld.


Een voorbeeld: je bent de mening toegedaan dat je lichamelijk onaantrekkelijk bent, dan zal je omgeving dat 'schijnbaar' bevestigen.


Je hoort alleen maar de kritiek en de negatieve opmerkingen. De positieve opmerkingen en de complimenten gaan aan je voorbij.

Henri Ford:
"Of je nu denkt dat je iets wel kunt of dat je iets niet kunt,
meestal heb je gelijk."


Aannames


De negatieve gedachten over jezelf komen meestal voort uit de aannames die je doet. Aannames zijn gedachten, die jezelf hebt gecreëerd. Het zijn geen feiten!


Deze aannames kunnen je functioneren behoorlijk beperken. Bijvoorbeeld jij denkt dat mensen je niet mogen omdat je stottert. Je trekt je daarom terug en je mist het contact met anderen. Je bent nu het slachtoffer van je eigen aanname.


Veranderen


Gelukkig zijn wij mensen in staat gedrag en denken te veranderen. Dat is vaak een behoorlijke klus om te doen,

maar het resultaat mag er dan ook zijn.


Je bent dan vrij in je denken en handelen. Jij bepaalt en niet de ander. Je leeft je leven op jouw manier en je neemt daarvoor de verantwoordelijkheid. En dat verdient respect.


Onthoud


Stop met het creëren van aannames. Zij beperken je.

Wees realistisch en houd je aan de feiten, accepteer ze. Kom in actie om die zaken te veranderen die je functioneren beperken. Kortom, wees jezelf!


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: