Wat houdt me tegen?Moed


Veel mensen beginnen enthousiast ergens aan, maar vallen vaak terug op oude gedragspatronen. Er is veel moed en discipline nodig om te verwezenlijken wat je echt wilt. Waarom geven zoveel mensen op?


1. Het onderwijs


Mensen geven op, omdat zij geprogrammeerd zijn door bijvoorbeeld een onderwijssysteem dat de nadruk legt op geen fouten maken. En iedereen weet dat je juist leert van de fouten, die je maakt.


Dat zijn ervaringen die we opdoen en die laten ons zelfvertrouwen groeien. Het volgzaam zijn en beloond worden voor dat volgzaam zijn levert je later alleen maar problemen op.


Je hebt geen basis gelegd voor een gezond vertrouwen in jezelf. Je bent je bijvoorbeeld perfectionistisch gaan gedragen.

Een houding die zeker niet het beste in je naar boven haalt.


2. De omgeving


Je omgeving heeft een zekere invloed op wie je bent en wie je wordt. Je ouders, je vrienden en de social media beïnvloeden je denken en je gedrag. In hoeverre, dat kun jij alleen bepalen.


Het lastige is dat we van nature geneigd zijn om ons aan te passen aan onze omgeving. Gedraag je je anders, of denk je anders dan je omgeving dan ontvang je direct corrigerende reacties. Dan vergt het vertrouwen in jezelf om door te kunnen zetten.

Marvin Gaye:
"Als je geen vrede kan vinden binnenin jezelf, zal je het nooit ergens anders vinden."


3. Angst


Angsten hebben veelal te maken met de overtuiging dat je 'niet goed genoeg' bent. Deze gedachte heb je jezelf wijsgemaakt en omdat de toekomst je geen zekerheid kan bieden, word je erdoor verlamd.


Het effect is een enorme passiviteit. Je doet niets en je raakt verder van jezelf af.


De angst om anders te zijn, kan je psyche behoorlijk ontwrichten. Je legt jezelf een immense druk op. Je blijft maar in een vicieuze cirkel ronddraaien. Verlangen naar, vervolgens angst/onzekerheid, vervolgens passief en ongelukkig zijn. Dan komt weer het verlangen naar ……


Met behulp van, bijvoorbeeld een coach, psycholoog, is deze cirkel te doorbreken. Met de aangeboden technieken en het verkregen inzicht is het mogelijk je 'verlangen naar' te verwezenlijken. Hoe eerder, hoe beter.


Doen!


Als je vertrouwen in jezelf in alle redelijkheid is gevormd, dan kun je met een gerust hart uitdagingen aan. Dan heb je de mogelijkheid om je dromen te verwezenlijken. Je kunt dan grotendeels het leven leiden, dat jou voor ogen staat.


Het is goed te realiseren dat jij in jouw leven de belangrijkste persoon bent. Het draait allemaal om jou. Jij kent je behoeften, je eigenaardigheden, je interesses, je talenten en je passie.

Jij ervaart wat wel en wat niet goed voor je is. Luister naar je gevoel en stel je actief op.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: