Hoe verder?



En dan?


Tijdens je leven krijg je regelmatig te maken met de vraag: "Hoe verder?" Je hebt je opleiding erop zitten en dan? Hoe ga je verder met je leven na een ernstige ziekte? Hoe ga je met je tijd om wanneer je gepensioneerd bent?


En zo kun jezelf nog wel wat situaties bedenken, die je noodzaken om een beslissing, die van invloed is op jouw toekomst, te nemen.


Je antwoord hangt nauw samen met de situatie van het moment. Voor een groot deel spelen de emoties op dat moment een rol bij het vormen van je antwoord.


Bijvoorbeeld bij een scheiding zullen de emoties hevig zijn en zul je wisselend denken over het hoe verder.


De realiteit ervaar je vaak als hard en onredelijk. Het is moeilijk om concreet zaken aan te pakken, omdat door je emoties van het moment de twijfel overheerst.


Een heldere geest


Wanneer je in een periode 'van hoe verder' terecht bent gekomen, is het van belang dat je zo spoedig mogelijk weer realistisch kunt denken. Je geest moet helder worden en blijven.


Breng structuur aan. Zorg voor een dagindeling en hanteer die consequent. Op die wijze creëer je rust in je bovenkamer en houd je overzicht.


Ruim tijd in om aan je conditie te werken. Een gezonde geest heeft behoefte aan een gezond lichaam. En andersom geldt evenzeer.

Boeddha:
"Blijf niet zoeken naar de waarheid; laat slechts je overtuigingen los."


Bewust


Het leven is grotendeels onvoorspelbaar. De antwoorden op onze levensvragen krijgen we zelden op een presenteerblaadje aangereikt.


Door bewust te leven groeit je zelfkennis en je zelfvertrouwen. De rol die de emoties bij je beslissingen innemen, heb je gereduceerd tot een voor jou aanvaardbaar niveau.


Om die stabiliteit te bereiken is naast zelfkennis en zelfvertrouwen je zelfdiscipline van grote waarde. Zonder of met weinig zelfdiscipline word je een speelbal van je emoties.


Dat werkt ongunstig bij het nemen van beslissingen, die bepalend zijn voor jouw toekomst.


Stapjes


Breng je een verandering in je leven aan, dan is het aan te raden om dat in stapjes te doen. Doordat je kleine veranderingen aanbrengt ben je in staat om tijdig te corrigeren. Door tijd te nemen kun je bewust handelen en dat scheelt teleurstellingen.


Anderen


Vraag anderen hoe zij in een dergelijke situatie hebben gehandeld. Zo verruim je de kennis waaruit je kunt putten om je beslissing te nemen. Hun ervaring kun je toevoegen aan de jouwe, zodat je wijsheid toeneemt. Je onderbouwt op een deugdelijke wijze je beslissing.


Naast de andere mensen zijn er de boeken en het internet om je kennis te verruimen. Diverse meningen en zienswijzen helpen je om bewust te kiezen voor een oplossing of een reactie.


Zelfkennis


Een levensvisie hebben, weten waar je heen wilt en hoe je je leven wilt leven vormen de fundering voor het geloof in jezelf,

je zelfvertrouwen, je veerkracht, je verantwoordelijkheidsgevoel en je moed. Hiermee kun je op veel van je levensvragen een antwoord geven dat bij jou past.


Je kunt flexibeler omgaan met de onvoorspelbaarheid van het leven. Je accepteert dat er verschillende oplossingen mogelijk zijn. De keuzes die je maakt, zijn bewust.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: