Mijn talenten



Talent


Datgene, waar je talent voor hebt, gaat je vaak makkelijk af. Je hoeft er weinig moeite voor te doen. Het is een natuurlijke aanleg.



Je kunt bijvoorbeeld als je een liedje hoort het zo naspelen op je gitaar, maar als je een landschap wilt schilderen wordt het een heuse kliederpartij.


Het gitaarspelen kost je geen energie. Nee, levert je energie. Terwijl schilderen je sloopt. Gitaarspelen doe je dan ook graag. Schilderen moet je jezelf opleggen en het vergt veel oefening.


Er goed in zijn


Als je ergens goed in bent, hoeft dat nog geen talent van je te zijn. Soms werk je een klus vlotjes af. Als die klus erop zit,

ben je opgelucht.


Als je de klus afvinkt voel je geen plezier over het gedane werk. Het is duidelijk geen talent van je, maar wel een vaardigheid die je goed beheerst.


Bij het werken met je talent komt er energie vrij. Je hebt er plezier in. Je hebt ernaar uitgekeken om met je talent aan de slag te kunnen.


Voor je omgeving is het duidelijk zicht- en merkbaar, dat wat je doet een talent van je is. Je enthousiasme spat in het rond.

Honoré de Balzac:
"Geen groot talent zonder grote wilskracht."


Multitalent


Gelukkig beschikken de meeste mensen over meerdere talenten. Je bent bijvoorbeeld naast een goede gitarist een begenadigd voetballer. Je kunt dus meerdere zaken goed en je beleeft er veel plezier en voldoening aan.


Maar meerdere talenten hebben heeft ook een keerzijde: soms moet je kiezen. Vooral bij de keuze van je werk kan dat een dilemma opleveren.


Zo'n dilemma, het maken van een keuze, kan je verlammen en je laten piekeren. In plaats van actie val je stil.


Werk of hobby


Als je over meerdere talenten beschikt, zul je in de praktijk een keuze moeten maken tussen je talenten. Welk talent zet ik in voor mijn werk en welk talent ga ik gebruiken voor het uitoefenen van mijn hobby.


Het is prettig als je werk je makkelijk afgaat en je voldoende energie levert om door te gaan, je motiveert om te innoveren,

je uitdaagt en je laat ontdekken.


Ontwikkelen


Je talenten moet je onderhouden. Ze zijn je wel aangeboren, maar dat betekent nog niet dat je er niets meer voor hoeft te doen. Het is vooral belangrijk om je talenten verder te ontwikkelen.


Ga uitdagingen aan om zo je talenten te laten groeien.

Zij leveren je op deze wijze ook weer een uitbreiding van je vaardigheden.


Talenten ontdekken


Doordat talenten je als het ware aangeboren zijn, uit je ze op een natuurlijke wijze in je gedrag. Het bijzondere daarbij is, dat je ze niet (h)erkent, terwijl je omgeving wel oog voor je talenten heeft.


In gesprekken over talenten kan dat naar voren komen. Je kunt daarna bewust met je talenten omgaan. Ze verder ontwikkelen.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: