JobcraftingEen baan


Er is een tijd geweest dat de werkgevers in de rij stonden om je een baan aan te bieden. Jij kon je keuze maken en bleek achteraf dat die keuze verkeerd was uitgevallen, dan ging je met weinig moeite over naar een andere baan.Tegenwoordig is de werksituatie een andere.

Je zult de nodige moeite moeten doen om aan de bak te komen.


Heb je eenmaal een baan, dan wordt er het nodige van je verwacht. Er heerst een behoorlijke arbeidsdruk.


Het zijn vooral jongere mensen die zich meer en meer gaan afvragen waar ze mee bezig zijn. Of al die werkdruk wel zo gezond is en voor hen acceptabel.


Zij kijken minder naar het geld of de status en meer naar of de bedrijfscultuur wel aansluit bij hun eigen normen en waarden.


Vrijheid


Bij een managementcultuur ligt het accent vooral op controleren. Dat botst met de verlangens naar meer vrijheid en creativiteit, die bij de jongere werknemers leven.


Zij denken meer coöperatief en minder competitief. Het zijn deze twee visies, die momenteel binnen bedrijven voor onrust zorgen.


Er zijn aardig wat mensen die zo sterk naar vrijheid en het ontplooien van hun eigen creativiteit verlangen, dat zij als zelfstandige (ZZP’er) verdergaan.


De risico's die zo’n stap met zich meebrengt wegen niet op tegen het gevoel van stress en bekrompenheid, die zij in hun huidige baan ervaren. Zij willen met plezier en met voldoening hun werk doen.

Confusius:
"Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken."


Jobcrafting


Niet iedereen ambieert een leven als zelfstandige. Het is daarom goed dat meer en meer bedrijven ertoe overgaan om een baan beter te laten aansluiten bij iemands vaardigheden.


Zij geven hun werknemers meer vrijheid om hun klus op eigen wijze aan te pakken. Een zeer lonende omslag.


Jobcrafting is de term die aangeeft dat je je huidige baan zo vormt, dat deze beter aansluit bij je persoonlijke verlangens,

je vaardigheden en je interesses.


Zo'n herbezinning op je baan kan voor jou bevredigend zijn,

en kan voor het bedrijf lonend uitpakken. Een win-winsituatie!


Werkoriëntatie


Werk neemt een hele grote en ook belangrijke plaats in je leven in. Het werk neemt veel van je tijd en energie. Het is dan ook aan te raden om regelmatig je kijk op werk te onderzoeken. Door opgedane ervaringen wil die kijk nogal eens veranderen.


Je kunt werk als een broodwinning beschouwen. Met het werk financier je allerlei zaken die voor jou belangrijk zijn.

Je interesses liggen buiten je werksfeer.


Hang je meer naar geld, status en macht dan zul je je als een echte carrièretijger opstellen. Je doel is enkel hogerop te komen. Je vergt het uiterste van jezelf en van anderen.


Werk kun je ook als een roeping beschouwen. Door middel van jouw werk wil je een betere samenleving creëren. Dit werk levert je misschien financieel minder op, maar kan je innerlijk rijker maken.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: