PersoonlijkheidWie je bent


Wie je bent en wat er in je omgeving gebeurt, bepaalt je gedrag. Wie je bent ligt deels vast in je genen. Een ander deel wordt gevormd door je persoonlijkheid en je aanleg. Dat ligt dus allemaal zo goed als vast.


Alleen je vaardigheden zijn te veranderen. Veelal gebeurt dat door ervaringen, die je tijdens je leven opdoet.


Over hoe meer vaardigheden je beschikt, des te makkelijker gaat het leven je af. Alle opgedane ervaringen doen het vertrouwen in jezelf toenemen.


Zelfbeeld


Tijdens je leven verandert je kijk op jezelf. In veel gevallen speelt de buitenwereld daar een belangrijke rol bij.

Andere mensen kunnen je stimuleren om je talenten aan te spreken. Zij kunnen je ook beperken bij de zaken die je wilt ondernemen.


Daarom is het zo belangrijk om ervaringen op te doen.

Op die manier versterk je je zelfvertrouwen. En dat maakt je onafhankelijk van anderen. Dat geeft je rust.


Je zelfbeeld is niet de werkelijkheid. Het is het beeld, zoals jij jezelf ziet. Praat eens met anderen daarover en je ontdekt al snel dat andere mensen een ander beeld van je hebben dan jij hebt.

Cor de Jonghe:
"De echte persoonlijkheid is moeilijk te herkennen omdat hij op niemand lijkt."


Opvoeding


Sommige mensen denken dat je opvoeding bepalend is voor wie je later wordt. Dat is echter niet zo. Je genen bepalen voor bijna de helft je persoonlijkheid. Het overblijvende deel wordt door anderen en situaties bepaald, en daar is je opvoeding een deel van.


Persoonlijkheid


Het deel van je persoonlijkheid dat niet door de genen bepaald wordt, is veranderbaar. Jij kunt bepalen hoe dat deel van je persoonlijkheid eruit gaat zien.


Onthoud


Stop met het creëren van aannames. Zij beperken je. Wees realistisch en houd je aan de feiten, accepteer ze. Kom in actie om die zaken te veranderen die je functioneren beperken. Kortom, wees jezelf!


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: