De maatschappijKennis en macht


Onze maatschappij waardeert vooral geld en kennis. Kennis verschaft je macht en geld verschaft je nog meer macht. In onze samenleving betekent meer kennis meer kans op een mooie carrière. Deze loopbaan moet dan leiden tot steeds meer geld, invloed en aanzien.Maar er klinken andere en sterker wordende geluiden. Vooral veel jongeren willen niet meer aan de ratrace deelnemen.


Zij verleggen hun prioriteiten naar zingeving, creativiteit en kleinschaligheid. Ze hebben meer oog voor hun leefmilieu en minder voor status.


Normen en waarden


Meer en meer mensen ontworstelen zich aan de druk, die de consumptiemaatschappij hen oplegt. Het neokapitalisme heeft een, in hun ogen, verwerpelijke handelswijze.


Er is geen overeenkomst met de eigen normen en waarden.

Het blind vertrouwen in directie of overheid is minimaal en soms geheel verdwenen.


Het is daarom niet verwonderlijk dat veel dertigers zoekende zijn. Dit is niet de maatschappij zoals zij zich dat ooit hadden voorgesteld. Ook de onzekerheid en het slaafse karakter van hun werk staat hen tegen.


Zij richten coöperatieve bedrijfjes op, die hen weer voldoening moeten geven in hun werk. Zij denken mee, worden gehoord en voeren uit.

Ralph Waldo Emerson :
"De mensen van karakter zijn het geweten van de maatschappij."


Kiezen


Hecht je veel belang aan je imago, een vet salaris, hogerop komen, of gaat je voorkeur uit naar zelfsturing binnen een organisatie, ruimte voor creativiteit, ruimte om ervaringen op te doen, een stuk eigen ondernemerschap, plezier en tevredenheid met het resultaat.


De keuze die je maakt hangt nauw samen met de normen en waarden, de overtuigingen, die je hanteert. Deze basis beslist over jouw toekomst.


Daarom is het zo belangrijk dat je die basis bijtijds vorm geeft, dat je je vroegtijdig bezighoudt met zingeving, met de vraag "waarom" en "past dit wel bij mij?"


Flexibel


Welke keuze je ook maakt er zal flexibiliteit van je worden gevraagd. In onze snel veranderende maatschappij kom je met starheid niet ver. Het werk verandert voortdurend.


Dat vergt veel inzet en bovenal motivatie. De druk, die anderen je op kunnen leggen, kan nadelig voor je zijn. Evenals de druk die je jezelf oplegt.


Consumptiemaatschappij


Zelfkennis is tegenwoordig vereist om je gezond staande te houden binnen onze consumptiemaatschappij. Je wordt bestookt met een grote hoeveelheid boodschappen. De keuzemogelijkheid op ieder terrein is ongelofelijk groot geworden.


Dat allemaal vraagt om een bewust handelen van uit je principes, je normen en waarden. Maak bewuste keuzes.


Balans


Levenskunst bestaat uit het vermogen om de juiste balans in je leven aan te brengen. Met recht wordt er over levenskunst gesproken, want het is geen eenvoudige opgave om zowel je psyche als je lichaam in een goede balans te krijgen en vooral te houden.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: