AuthentiekElk vogeltje zingt, zoals …..


Als het goed is functioneer je in het leven op jouw manier. Een manier die past bij jou en waar anderen jou mee associëren.


Deze stijl komt voort uit je karakter, je normen en waarden, de rolmodellen, waarmee jij je identificeert en de mogelijkheden, die je op je levenspad bent tegengekomen.Waarden en normen


Om keuzes te maken moet je eerst weten waar je voorstaat. Vanuit dat principe maak je de keuze, waarvan jij denkt dat die voor jou de juiste is.


Dit geeft al aan hoe belangrijk het voor je is, dat die normen en waarden ook echt de jouwe zijn.


Je normen en waarden zijn in de basis gevormd door je ouders. Later komt daar je omgeving bij. Je vrienden, je school en je idolen bijvoorbeeld dragen ook hun steentje of steen bij.


In het begin neem je hun normen en waarden kritiekloos over.

In de puberteit leg je verschillende 'oude' waarden en normen onder de loep en van sommige neem je voorgoed afscheid.


Ze zijn je bij nader inzien vreemd geworden. Je ontdekt andere waarden en normen, die je beter passen en je maakt die je eigen.

Philip Roth:
"Authenticiteit haalt het niet bij het menselijk talent voor komedie spelen."


Bewust gedrag


In je prille jeugd reageer je meestal impulsief of zeer volgzaam. Als je ouder wordt, is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Je wil een antwoord hebben op het waarom.


Langzamerhand word je je bewust van jezelf.


Je leert hoe je diverse situaties en verschillende mensen ervaart en je gaat je bewuster gedragen.


In, maar vooral na, je puberteit ben je drukdoende jezelf te vormen. Door dit proces leer je jezelf beter kennen.

Je achterhaalt waarom je dingen doet, zoals je ze doet. Je denkt na over je eigen gedrag en dat van anderen.


Maatschappelijke druk


Jezelf zijn is iets wat ons allemaal wel aanspreekt. De realiteit is, dat jezelf zijn niet zo eenvoudig is als het lijkt. In het dagelijkse leven heb je met veel factoren te maken, die dat kunnen belemmeren.


De groep, waar je graag bij wil horen, heeft eigen regels. En niet al die regels zijn ook jouw regels. Bijvoorbeeld de opvattingen van het gezin, waar je onderdeel vanuit maakt, kunnen op den duur voor jou verstikkend werken.


De bedrijfscultuur waar je in terecht bent gekomen, kan langzamerhand een verlammende uitwerking op je functioneren hebben.


Levenservaring


Door in je leven bewust met diverse zaken te dealen en met verschillende soorten mensen om te gaan, doe je veel levenservaring op. Die levenservaring zorgt ervoor dat je vertrouwen in jezelf stelt. Je legt daardoor de basis voor de persoon die je écht bent. Je gedraagt je authentiek.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: